7 Mart 2013 Perşembe

Hugo Chávez öldü...

                                       

6 Mart 2013 Çarşamba akşamı haberlerinde öğrendik H.Chavez' in öldüğünü.
Bu zamana kadar tanıdığım dünya liderleri içinde ölümüne üzüldüğüm sayılı liderlerdendir.
İş çıkışı eve gelmiş, odama çekilmiş, uzanmış dinleniyorken TV' den gelen ölüm haberi ile koşarak TV karşısına geçtim.
Kısacık geçtiler haberi; bence daha uzun bi haber olmalıydı.
Çünkü onun gibi liderler gerçekten az.
Sevilsin sevilmesin gerçekten yaptıkları, söyledikleri, görüşleri açısından diğer dünya liderlerinden farklıydı.
Baş kaldıran tavrı, halkına seslenirken kullandığı üslubu, Amerikan karşıtı cesurca ifadeleri ile benim tarafımdan sempati ve beğeni kazanmıştı.
Yürüttüğü politika, Venezuela' dan çok uzakta yer alan, kültürü, ırkı, milleti, dili, dini farklı olan beni bile etkilemişti.
Venezuela ile, H.Chavez ile, H.Chavez' in örnek aldığı Simon Bolivar ile tanışmam, 2006 senesinde aldığım Ece Temelkuran' ın yazdığı ''Biz Burada Devrim Yapıyoruz Sinyorita'' kitabı ile oldu.
Venezula' daki devrimi konu alan bir kitap.
O kadar güzel anlatıyor ki Venezuela' nın zıt çehrelerini, zıt görüşlerini, Chavezcileri ve antiChavezcileri; bir gezi kitabı, güzelleme kitabı  değil de devrimi anlatan bir kitap olmasına rağmen çok kolay ilerliyor.
İnsanın gitmediği-görmediği-bilmediği ve kuvvetle muhtemel de gitme ihtimali olmayan yerlerden biri olan Venezuela hakkında çok şey öğrendiğim bir kitap.
İşte bu kitap vesilesiyle sevdim H.Chavez' i ve Bolivarcı rejimini.
Venezuela' da gücünü halktan ve kendi kültüründen alan, öyle farklı değişiklikler yapıldı ki, takdir etmemek mümkün değil.
Çok başarılı olamasa bile kendi yağıyla kavrulmaya çalıştı, hiç bir büyük güce bağlı kalmayıp taklit etmedi ya, sırf bu nedenlerle bile takdire şayan.

                                     

Peki kimdir adından böyle söz ettiren H.Chavez?

Hugo Rafael Chávez Frías (28 Temmuz 1954, Sabaneta - 5 Mart 2013, Caracas), Venezuelalı politikacı ve 1998'den ölümüne kadar ülkenin devlet başkanıydı. 2007 yılında Venezuela Birleşik Sosyalist Partisi' nin (PSUV) lideri olan Chávez, 1997'de kuruluşundan itibaren Beşinci Cumhuriyet Hareketi'nin de liderliğini yapmıştır. Politik ideolojisi "21. Yüzyıl için Sosyalizm" ve Bolivarcılık idi. Ülkede Bolivarcı Devrimin sosyalist reformların uygulanmasına odaklandı.

Bolivarcılık, başta Venezuela' da olmak üzere Güney Amerika' da revaçta olan bir dizi siyasi öğretidir. İsim 19. yüzyılda Güney Amerika'nın büyük bölümünde bağımsızlık mücadelesine öncülük etmiş olan Venezuelalı general Simon Bolivar' ın adından gelir. Bolivarcılığın en önemli amaçlarından biri Latin Amerika'nın birleşmesidir. Modern Bolivarcılığın önde gelen temsilcisi ve mimarı Venezuela Devlet Başkanı Hugo Rafael Chávez'dir.
Venezuela ve Chavez 
Hugo Chávez başkanlığının en başından itibaren kendisini Bolivarcı bir vatansever olarak adlandırmış ve Bolivarcı devrimin parçası olarak Bolivar'ın ideallerinin bir bölümününün kendi yorumunu günlük hayata uygulamıştır. 1999 Anayasa'sına göre ülkenin adı Bolivarcı Venezuela Cumhuriyeti olarak değiştirilmiştir. Çoğu zaman Bolivarcılık kavramı Chávez'in yönetimi için kullanılır.

"Halkımızı sindiren tüm zincirleri, açlık, yoksulluk ve sömürgecilik zincirini kırmadan önce istirahate çekilmeyeceğiz. Ya bu ülke özgür bir ülke olacak, ya da onu özgürleştirmeye çabalarken öleceğiz." - Hugo Rafael Chavez

Alakasız Bir Not: 2013 yılı, Azrail için epey yoğun geçiyor.


(bilgileri Vikipedi' den aldım.)


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Gelsin Yorumlar: