1 Şubat 2013 Cuma

Müslüm Gürses ve Erbain Çıkarmak



Bildiğiniz üzere M.Gürses uzun bir süredir hastanede yatmakta ve durumu ciddi.
Geçen günlerin birinde eşi Muhterem Nur ''Umudumuzu yitirdik'' dedi ama M.Gürses' in doktoru bunu yalanlayarak ''Umudumuz devam etmekte'' dedi.
Ben de bunun üzerine kendi tezimi ileri sürdüm: Eğer M.Gürses, 31 Ocak gününü de atlatır ve 1 Şubat gününe sağsalim girerse bu yılı canlı bir şekilde (Yaradan tarafından başına kaza, felaket hasıl olmadığı müddetçe) tamamlayacak dedim. Yani hastahaneye yatma gerekçesi ile ölmeyeceğini ileri sürdüm.
Ne de olsa elimde sağlam bir dayanak vardı: ''Erbain Çıkarmak ve Ocak Ayında Ölümler'' ve ''Ferdi Özbeğen ve Erbain Çıkarmak'' yazılarım!
Bunu duyan annem: ''Olur mu öyle şey! Saçmalama! Allah' ın işini nereden bileceksin!'' dedi.
Ben hala aynı sözümdeyim ve işte bu yazım da bunun kanıtıdır.
Bakalım gelecek günler ne gösterecek...
Bu yazıyı yazarken M.Gürses'in hayatını merak ettim, ilginç şeyler varmış:


Gerçek adı Müslüm Akbaş'mış.
Son yıllarda bazı pop ve rock tarzındaki parçaları da repertuarına katarak Nilüfer’in Olmadı Yar isimli şarkısını, Teoman’ın Paramparça ve Tarkan’ın İkimizin Yerine adlı çalışmalarını da seslendirdi ki bir dinleyici olarak benim tarafımdan bu şekilde sempati topladı.
1979 yılında ilk defa İsyankar filmiyle kamera karşısına geçen Gürses, toplam 38 sinema filminde rol almıştır.

Müslüm Gürses, şarkıcılığa 1965 yilinda, kücük yasta Adana'da bir çay bahçesinde şarkılar söyleyerek başladı, ayni zamanda Halkevine de gitti. Terzi çıraklığı ve kunduracılık yaptı, o yıllarda bir gazinoda sahneye çıktı. Ayrica ilkokuldan mezun olduktan sonra 14 yaşındayken, 1967 yilinda Adana Aile Çay Bahçesi’nde düzenlenen yarışmaya katıldı ve birinci oldu. Sesiyle küçük yaşlarda dikkat çeken Gürses kendisiyle yapılan bir röportajda o dönemle ilgili olarak şunları söylemiştir: "İlkokulu bitirdim. Gerisi yok. Adana'da damda yatarken uzun hava okudum. Arkadaşım Halkevine gidiyordu. Ben de gittim. Derken Çukurova Radyosu'nda sanatçı oldum".

Soyadını da orada çalışırken “Gürses“ olarak değiştirirler.
1967 yılından itibaren TRT-Adana-Çukurova Radyosunda da her hafta Cumartesi günü canlı olarak türküler söyledi. 
1969 yılında yine İstanbul'da Palandöken firması ile çıkış parçası olan "Sevda Yüklü Kervanlar"ı içeren "Sevda Yüklü Kervanlar/Vurma Güzel Vurma" isimli 45'lik Plağı çıktı. Bu plak tam 300.000 adet satarak rekor kırmıştır.
Müslüm Gürses`in dinleyici kitlesi birçok araştırmaya konu olmuştur. Doktora tezleri dahi yazılmıştır (Mesela 2002/ Bağlam Yayıncılık : Caner Işık / Nuran Erol , " Arabeskin Anlam Dünyası ve Müslüm Gürses Örneği ").
Ocak 2006`da Gönül Teknem adlı albümü Seyhan Müzik etiketiyle raflardaki yerini almıştır. Gürses’in, 2006’da yazar Murathan Mungan’la ortak projesi “Aşk Tesadüfleri Sever” Pasaj Müzik etiketiyle müzik marketlerdeki yerini aldı. Mungan’ın sözlerini yazdığı, David Bowie’den Garbage’a, Leonard Cohen’den Jane Birkin’e birçok yabancı müzisyenin bestesini yaptığı şarkıları seslendirdi. Sonra 2009 yılında yine ayni firmadan çarpıcı bir albüm "Sandık" ile Müslüm Gürses sahnelere geri döndü.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Gelsin Yorumlar: