23 Ocak 2013 Çarşamba

Erbain Çıkarmak ve Ocak Ayında Ölümler

Malum, 2013 Ocak ayı ölüm oranı itibariyle epey yüklü bir ay oldu.
''Ocak Ayında Ölenler'' başlıklı bir yazı hazırlayıp, bu ayda ölen ünlü isimlere yer vermeyi düşünürken, küçük çaplı yaptığım araştırma, kulak dolgunluğum olan ama net bilgiye sahip olmadığım bir konuya götürdü beni: ''Erbain Çıkarmak''.

Ocak ayında Metin Kaçan, Burhan Doğançay  Mehmet Ali Birand, Toktamış Ateş, Ahmet Mete Işıkara gibi ünlü isimler hayata veda etti. Bu durum, ''2013 yılı Ocak ayına özgü bir durum mu bu?'' sorusunu uyandırdı aklımda.

Tarihçi Mehmet Ö. Alkan' ın bu konudaki twitter paylaşımı şu şekilde:




Bu adreste yer alan bilgide ise şöyle diyor:

Erbain, 40 gün anlamına gelir. Hicrî takvime göre miladi takvimde 22 Aralıktan 31 Ocak günleri arasına rastlayan kırk günlük kış dönemi, halk arasında zemheri de denir.
İslam dünyasında, kırk günlük riyazat ve halvet olarak bilinen uygulamanın zamanıdır. Bu 40 günde maddî bağları azaltıp, mânevî tarafı kuvvetlendirmek için, kırk gün az yemek, az içmek, az konuşmak, az uyumak, çok ibâdet etmek gerekir. Buna çile de denir. Buna bağlı olarak bu çile iki şekilde olmaktadır çile-i merdanve çile-i zenan.
  • Çile-i zenan kadınların yaptığıdır ve kırk gün boyunca hiç bir şey yenmeden ve içmeden yapılır.
  • Çile-i merdan ise 40 gün boyunca kırk öküz kesilip bunlardan yapılan yahninin yiyilmesi ile yapılan çiledir, lakin bu çile sırasında su içilmez.

İlginç doğrusu...
Eskiler ne derse bilerek der, doğru der.
O halde ne yapalım? Erbain dönemini (21 Aralık-30 Ocak) güzel değerlendirelim; sağlıklı yaşadığımız her gün için Rabbimize şükredelim ve özellikle bugün yaşadığımız Mevlid Kandili gününü İnşaAllah layıkıyla değerlendirelim.

Bu vesileyle de HAYIRLI KANDİLLER...

2 yorum:

Gelsin Yorumlar: