6 Mayıs 2013 Pazartesi

Açtırma Pandora' nın Kutusunu, Söyletme Kötüyü

PANDORA' NIN YARATILMASININ TASVİRİ

''Açtırma Pandora' nın kutusunu!'' cümlesi günlük hayatta hep duyduğum, anlamını bildiğim ama nereden geldiğini bilmediğim bir cümle idi-bugüne kadar...

Hikayesi ilginçmiş.

Bakın:

Pandora "tanrılar armağanı" anlamına gelir. Yunan mitolojsinde ilk kadının, Zeus tarafından insanlığı cezalandırmak için hazırlandığına inanılırdı.
Efsaneye göre, Zeus, kendinden ateşi çalıp insanlara veren Prometheus'un kardeşi Epimetheus'a balçıktan yapılmış tanrısal güzellik ve zekaya sahip Pandora'yı eş olarak gönderir. Epimetheus, kardeşinin tüm uyarılarına karşı Pandora ile evlenir. Zeus, Pandora'ya evlilik hediyesi olarak topraktan yapılmış, çömlek benzeri bir kavanoz (yanlış yapılmış bir çeviri sonucu kutu olarak anılmaktadır) hediye eder ama bu kavanoz asla açılmamalıdır. Bir süre sonra merakına yenilen Pandora, kavanozu açar ve içindeki tüm kötülükler dünyaya yayılmaya başlar... ancak son anda kutuyu kapatır. Bu da insanların içindeki "umut"tur; kötülüğün yayılmamış olması umudu.


Pandora mutsuzluk ve dertlerin olmadığı dünyada yaşar fakat kadına özgü merakına yenilip kutuyu açar.Ama başka bir efsaneye göre de Pandora kutuyu açtığında dünyaya kötülük hakim olur ve Pandora kutuyu kapatırken de kutu Pandorayı esir alır...
Diğer bir hikâyede ise Haberci Tanrı Hermes, Olimpos' a giderken sırtında çok uzaklara götürmesi gereken sandığı, Pandora ve eşine bırakır. Pandora merak eder kutuyu açar. Kendine ve eşinin üzerine pişmalık, kızgınlık, kibir vs. gibi kötü özellikler, yaşadıkları mutlu ormana ve de bütün dünyaya türlü türlü kötü özellikler yayılır. Son anda Epimetheus sandığı kapatır. Sandığın içinden bir ses gelir. Sandıktan gelen cılız ses: ''Lütfen beni çıkarın. Dışarıdaki kötülüklerle ancak ben baş edebilirim.'' der. Bu sefer Pandora ve eşi birlikte açarlar sandığı. Sandığın dibinde bir kelebek vardır. Sandığın içindeki kelebek tek ümittir.

                                         

Bu mit, aslında gerçek yaşamdaki tek ümidi de bir nebze olsa açıklıyor. (Bence)

Bilgilendim,
Bilgilendik.
Daha Nice Bilgilere...

Kaynak: vikipedi

2 yorum:

  1. bloğumdaki çekilişi kazandın:)) twitter dan dm atarsan iletişim bilgilerini çok sevinirim :)))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. hah haaaaayyyyy çok sevindim!
      demek pandora' nın kutusu hep kötülüğe açılmıyormuş ;)
      cehaletimi mazur gör ama twitterdan dm atmak demek ne demek bilmiyorum?

      Sil

Gelsin Yorumlar: