3 Ocak 2013 Perşembe

ŞAKA GİBİ!!!!

Noluyor bu insanlara!
Beyinleri nasıl işliyor!
Nasıl bir cahillik türüdür bu!
Aşağıdaki iki haberi okuyun da görün lütfen, neden bu denli çıldırdım!

Fareler ve İnsanlar'a sansür talebi!

İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü Kitapları İnceleme ve Değerlendirme Komisyonu, John Steinbeck' in 
Fareler ve İnsanlar romanının bazı bölümlerinin gayri ahlaki olduğu gerekçesiyle sansürlenmesini istedi.

'Fareler ve İnsanlar'a sansür talebi!










Radikal .com.tr – Okul kitaplarında şiirleri sansürlenen Yunus Emre ve Kaygusuz Abdal’ın ardından Amerikalı yazar John Steinbeck’e de sansür teklifi geldi. 
Birgün gazetesinden Gülsen Candemir’in haberine göre İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü Kitapları İnceleme ve Değerlendirme Komisyonu, "ahlaki olmayan bölümler içerdiği" gerekçesiyle, Milli Eğitim Bakanlığı 'nın liselerde okutulması için önerdiği 100 Temel Eser arasında yer alan John Steinbeck'in ünlü 'Fareler ve İnsanlar' adlı kitabının bazı bölümlerini sakıncalı buldu.
"BÜTÜN YAYINEVLERİ AYNI BASMIŞ"
Kitabı sayfa sayfa "gayri ahlaki" incelemeye tabi tutan komisyonun inceleme raporunda, "100 Temel eser dünya edebiyatı listesinde bulunan yazarı John Steinbeck olan 'Fareler ve insanlar' kitabının İnkılap kitapevinden basılan (sayfa 69-7073) bazı bölümlerin öğrencilerin eğitimine uygun olmayan bölümlerin olduğu ilgili dilekçe ile bildirilmiştir. Müdürlüğümüzce aynı kitabın çeşitli yayınevleri de incelendiğinde Sel Yayıncılık (63-64 sayfaları), Varlık Yayınları (42-43-45 sayfaları), Remzi Yayınevi 856-57-60-61) sayfalarında da eğitime uygun olmayan bölümlerin olduğu yapılan incelemede tespit edilmiştir" denildi.
Eğitim-Sen İzmir 1 Nolu Şube Başkanı rehber öğretmen Abdullah Tunalı karara ilişkin yaptığı açıklamada, “çocukluktan çıkmış, yetişkinleşme sürecine girmiş lise öğrencilerinin bu kitabı okumasında pedagojik olarak hiç bir sakınca görmediğini” ifade etti.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------

Şeker Portakalı kitabına 'müstehcen' soruşturması!


MEB'in 100 Temel Eser listesi içinde yer alan "Şeker Portakalı" kitabını derste ödev olarak okutan bir öğretmene kitabın "müstehcen" olduğu gerekçesiyle soruşturma açıldı.
Bahçelievler'deki Behiye Doktor Nevhiz Işıl İlköğretim Okulu'nda görev yapan 7. sınıf Türkçe öğretmenine "Şeker Portakalı" kitabını okuttuğu için soruşturma açıldı.
Bianet'ten Nilay Vardar'ın haberine göre, tüm dünyada çocukların ilgiyle okuduğu Brezilyalı yazar Jose Mauro de Vasconcelos'un Şeker Portakalı kitabı Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB) İlköğretim okullarında okutulacak 100 Temel Eseri arasında yer alıyor. 1968 tarihli roman, fakir bir aile çocuğu olan Zeze'nin yaşadıklarını anlatıyor.
Öğretmen hakkında soruşturma
Behiye Doktor Nevhiz Işıl İlköğretim Okulu'ndaki 7. sınıf Türkçe öğretmeni de öğrencilerine performans ödevi olarak bu kitabı okumalarını istedi. Velilerden biri, kitabı okuduğunu ve şok olduğunu belirterek kitabın "Türk örf ve ananelerine aykırı" içeriğe sahip olduğunu, içinde birçok argo sözcük ve küfür içerdiğini belirterek öğretmen hakkında soruşturma açılmasını istedi.
İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü de öğretmen hakkında kitabı neden tavsiye ettiği ile ilgili olarak soruşturma açtı. Soruşturma henüz tamamlanmadı.
Kitaba bakmadan soruşturma 
Eğitim Sen 1 No'lu Şube Başkanı Barış Uluocak, il ve ilçe milli eğitim müdürlüklerinin kitabın 100 temel eser içinde olduğunu bilmeden, bunu araştırmadan böyle bir soruşturma açmasının "büyük bir cahillik olduğunu" belirtti.
Uluocak, "Okullarda cemaatler tarafından basılan bilimsel ve edebi niteliği tartışmalı birçok kitabın kontrolsüz şekilde dağıtılmasına göz yumulurken dünya çocuk edebiyatının en önemli eserlerinden birine soruşturma açılmasının bugünkü konjoktürü çok açık şekilde gösteriyor" dedi.
Velinin şikayetinde, kitabın ana karakteri Zeze'nin küfür ettiği bölüm alınırken arkasından gelen, "Bunları kullanmak için yaşın çok küçük, hiç hoş değil" şeklindeki telkinler yer almıyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Gelsin Yorumlar: