19 Temmuz 2013 Cuma

''Abdülhamid' in Kurtlarla Dansı'' Kitabı (Mustafa Armağan)



2006 yılında Ufuk Kitap' tan çıkan eser, 363 sayfadan oluşuyor.

Uzun süredir elimdeydi ve nihayet bitirdim.
Aslında uzun süre bekletilmeyi hak etmeyen bir kitap.
Ciddi bir emeğin, araştırmanın eseri; özgün belge ve bilgilere dayanılarak yazılmış bir kitap.
Kesinlikle tavsiye ederim, mutlaka okuyun!
Okuyun ki tarihin, tarihteki insanların nasıl yanlış anlatıldıklarına, nasıl karalandıklarına şahit olun.
Tarihimizi anlamada ve dost sohbetlerinde sizin de tuzunuz bulunsun.

Osmanlı tarihinin en karanlıkta kalmış, yanlış bilinen, hak ettiği değeri görmeyen ''II. Abdülhamid Dönemi''nin yanı sıra; Dünya liderlerine, tarihine, ülkelerine ve dünya sınırlarını şekillendiren olaylara dair de önemli ipuçları, argümanlar sunuyor.

Zihin açıcı bir kitap.

Geometri sorusu çözer gibi zihin açan bir kitap. Zira, olaylara çok farklı açılardan yaklaşan, birbirlerinden farklı dünya görüşlerine sahip insanların söylev ve yayınlarına yer veren, ele alınmamış-dillendirilmemiş mevzulara kesin kaynaklarla ışık tutan bir kitap olmuş.

Bütün bu sebeplerden ve kitabın içeriğinde yer alan çokça nedenden ötürü Mustafa Armağan' a teşekkür borçluyuz. 

Kitabın arka kapak yazısı şöyle:

Kızıl Sultan demişlerdi ona. Kendi açılarından haklıydılar. Çünkü Osmanlı'nın paylaşımını pahalıya getirmişti Avrupa'ya. Kansız olacağını sandıkları Osmanlı gövdesindeki ameliyat, 30 yıl gecikme sayesinde Avrupa'nın kanlı bir iç savaşına dönüşmüş ve bir dünya meselesi haline gelmişti.
Sultan II. Abdülhamid 33 yıl boyunca etrafı kurtlarla çevrili bir ülkeyi sağ salim sahile çıkarmanın mücadelesini verdi. Hasta Adam'ın mirasının paylaşılması konusu 1850'lerde gündeme gelmişti. 1878'de Rusya karşısındaki ağır yenilgimiz, emperyalizmin iştahını kabartmıştı ve Türkiye'de darbe üstüne darbe yapılıyordu. Önce Sultan Abdülaziz'e yapıldı darbe, sonra V.Murad'a. sanıldı ki , Osmanlı'nın kaderi pamuk ipliğine bağlı. Nitekim Sultan Abdülhamid tahta geçtiğinde İngiliz Dışişleri Bakanı, kendisini tehdit etmiş 'Ayağını denk alsın, ona da öncekilere yaptığımı yaparız' demişti.
Çöküş için gün sayılırken, bu 34 yaşındaki adam, 30 yılını adayacağı bir icraatın düğmesine basıyordu. Ülkeyi bir barış dönemine sokarken, kazanılan zamanda demiryolu ağından eğitim yatırımlarına kadar bir dolu projeye imza atıyordu. Kendisini feda etmişti ama 30 yılda yetiştirdiği nesil, Çanakkale'den Sina çölüne kadar emperyalizme karşı Akif'in deyişiyle 'kıta kapma' oyunu oynayacaktı.

Tabi bu kitabın ikincisi olan ''Abdülhamid' in Kurtlarla Dansı-2 (Kurtlarla Dans Devam Ediyor)'' kitabını da mutlaka okumalı ve bilgilerimi pekiştirmeliyim. Zihindekiler bir köşeye atılmadan birbirleriyle perçinlenmeli.
(Ancak ikinci kitap Timaş Yayınları' ndan çıkmış. Demek ki ilk kitap çok tutulunca Timaş, olaya el atmış.)

                                                      

İyi Okumalar!..

5 yorum:

  1. uzun zamandır okumak ıstedıgım bır kıtap

    YanıtlaSil
  2. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  3. Osmanlı'nın belki de en çok haksız yere karalanan padişahı.Hala da yanlış tanınmaya ve karalanmaya devam ediyor..Üzücü..Necip Fazıl 'Ulu Hakan Abdülhamithan' kitabını şu sözüyle bitirir : Abdülhamit'i anlamak ,her şeyi anlamak olacaktır...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu kitapta da N.Fazıl' ın aynı cümlesi geçiyor. Kitabı okurken defalarca Rahmet duaları çıktı dilimden Abdülhamid padişahımız için.

      Sil

Gelsin Yorumlar: